Kafé Afrika

letem světem
Tomáš Kerle

Jediná africká restaurace v Praze nabízí chutě celého kontinentu. Dopřejte si návštěvu tohoto příjemného místa, které prezentuje africkou gastronomii a zároveň slouží jako tréninkové prostředí pro africké imigranty a azylanty.

Kafé Afrika ve Vojtěšské ulici na Praze 2 je jedinou africkou restaurací v Praze. Podnik funguje od července 2013 jako sociální firma obecně prospěšné společnosti Humanitas Afrika. Letos jejím tréninkovým programem úspěšně prošlo posledních 6 z celkem 15 účastníků. Kavárna důstojně prezentuje africkou gastronomii a kulturu a těší se pozitivním recenzím.

Hosté si pochutnají na specialitách jako Nkovi (hovězí se zelím, Kongo), Tajine (pomalu vařené jehněčí s batáty a zeleninou, Maroko) či Doro Wat (kuřecí maso dušené s rajčaty, zázvorem, česnekem a zeleninou, Etiopie). Vegetariáni ocení Plasas (zeleninové soté s kokosovou omáčkou, Sierra Leone) či různě upravené fazole, špenát, kuskus s oříšky a speciální omáčky.

Sladkou tečkou může být třeba yamový puding Azonto se zázvorem a čerstvým ovocem. Kafé Afrika nabízí fairtrade africkou kávu z Etiopie, africké pivo a víno či horkou čokoládu z Ghany. Vše v příjemném a nekuřáckém prostředí.

[[{"type":"media","fid":"1801","attributes":{"id":"styles-0-0","class":"styles file-styles large"},"view_mode":"default"}]]

„V Kafé Afrika pracujeme s imigranty a azylanty, kteří v ČR dlouhodobě žijí. Pomáháme jim adaptovat se na české pracovní prostředí a jeho nároky“, říká Zdislava Kratěnová z obecně prospěšné společnosti Humanitas Afrika.

Ghanský šéfkuchař a zakladatel Kafé, pan Kofi Nkrumah dodává: „Vytvořili jsme místo pro mezikulturní výměnu, budování přátelství a objevování chutí z celého afrického kontinentu. Vše vaříme čerstvé. 80% našich zákazníků jsou Češi. Chodí k nám i Afričané a turisté z celého světa. Místní nás přijali a rozumí, co a proč děláme. Přeji si, aby si nás hosté dokázali najít a my měli stále plno.“

[[{"type":"media","fid":"1800","attributes":{"id":"styles-0-0","class":"styles file-styles large"},"view_mode":"default"}]]

Recenze Lenky Požárové, "zapálená kuchařka":

CAFÉ AFRIKA, Vojtěšská 9 (mezi Mánesem a Národním divadlem). Už když jsem sem šla, věděla jsem, že se musím trochu přeladit a čekat nečekané. Pracují tu totiž lidé, kteří z Afriky odešli a mají tak možnost se zapojit do nového života. Dělali dřív úplně jinou práci, a tak jim tu prominu to, z čeho bych jinde byla rozladěná. Zkuste se vžít do jejich situace a představit si, že jste se ocitli na planetě Mimozemšťanů bez znalosti jejich řeči a kultury, máte místní obsluhovat a ti vám dají sežrat jakýkoli prohřešek. Plachá servírka z Etiopie se zeleně nalakovanými nehty je vlídná. Spíš než o rozdílu arabicy a robusty se s ní můžete bavit třeba o jejím národním jídle, kdy si kostky syrového hovězího masa namáčí do směsi koření a alkoholu. Ghanský kuchař Kofi vás dost možná přivítá jako mě. S roztaženou náručí, se kterou se nehrne vám pomoct z kabátu, ale rovnou vás obejme, i když se vidíte poprvé. Se stejnou vřelostí vám pak doporučuje různá jídla a když mu padnete do oka, uvaří i to, co na jídelníčku nenajdete. Začaly jsme africkým pivem (chutnalo asi jako pivo v Americe) a ještě vlažnými křupavými cibulovými krekery. V jedné ze dvou druhů polévek mi nesedl rozvařený pórek, ale nedokázaly jsme ani s párem mlsných jazyků rozkódovat, co v ní bylo za zvláštní bylinku. Pokračovaly jsme smaženým yamem se skvělou sladkou chilli omáčkou, která v sobě ukrývá tajemství dvaceti koření a vařeným batátem s karamelovou omáčkou a vyladěnou salsou z avokáda, okurky, česneku a dalších přísad. Podával se i kuřecí tajin, ale my se rozhodly počkat na jehněčí, který bude příští týden. Prý s kuskusem nejlepším v Praze, tak uvidíme. Sladká tečka v podobě krému z vařeného yamu v mléce a zázvoru s křupavou posýpkou a kokosem byla dokonalá. Na ghanskou horkou čokoládu mi už místo nezbylo, tu prubnu příště.

Webové stránky: http://www.kafeafrika.cz